Zajączek

Zajączek

Zajączki to bardzo smaczne grzyby, które świetnie nadają się do sosów i zup. Łatwo rozpoznać je po lekkim 'meszku' na kapeluszu i szarym kolorze. Od spodu znajdziemy żółtą gąbeczkę. Rosną w dużych grupach. Uwaga: Zajączki po ścięciu potrafią sinieć! Nie oznacza to jednak, że są zepsute!
Źródło: G. LESINSKI / East News
Rozwiń
Maślak

Maślak

Maślaki to jedne z najczęściej spotykanych grzybów w kraju. Rosną w dużych grupach, najchętniej między młodymi sosenkami. Charakteryzuje je żółty lub brązowy kolor i lepkość kapelusza.
Źródło: PIOTR KAMIONKA/REPORTER / East News
Rozwiń
Podgrzybek

Podgrzybek

Podgrzybki są idealne do marynowania, zup i sosów. Rosną zazwyczaj w grupach. Szukać należy ich w wilgotnym mchu. Kapelusze mają kolor ciemnego brązu.
Źródło: East News / PIOTR JEDZURA/REPORTER
Rozwiń
Kania

Kania

Kania jest jednym z niewielu jadalnych grzybów blaszkowych. Łatwo rozpoznać ją po długiej nóżce i szerokim kapeluszu w kropeczki. Najchętniej rosną na łąkach i polach. Aby nie pomylić kani z muchomorem sromotnikowym należy zbierać tylko dojrzałe okazy! Kanie możemy smażyć, suszyć i marynować.
Źródło: East News / PIOTR KAMIONKA/REPORTER
Rozwiń
Koźlarz czerwony/pomarańczowy i koźlarz babka

Koźlarz czerwony/pomarańczowy i koźlarz babka

Koźlarze potrafią osiągnąć pokaźne rozmiary i najchętniej rosną wśród zagajników. Rozróżniamy ich dwa rodzaje - czerwony i brązowe. Grzyby te świetnie nadają się do wszystkich potraw. Łatwo je rozpoznać ze względu na charakterystyczną nóżkę z delikatnymi kropkami.
Źródło: East News / G. LESINSKI
Rozwiń
Borowik szlachetny

Borowik szlachetny

Borowik to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Świetnie nadaje się do marynowania, zup i sosów. Charakteryzuje się bardzo grubą, białą nóżką. Uwaga! Można go łatwo pomylić z Borowikiem szatańskim, który ma blaszkę o lekko różowym zabarwieniu.
Źródło: East News / STANISLAW KOWALCZUK
Rozwiń
Opieńki

Opieńki

Opieńki to małe, brązowe grzybki blaszkowe. Rosną w dużych grupach, często na pniach drzew. Łatwo je pomylić z grzybami trującymi dlatego ich zbieranie polecamy jedynie znawcom. Świetnie smakują marynowane.
Źródło: East News / Marek Dybas/REPORTER
Rozwiń
Kurki

Kurki

Kurki to charakterystyczne, żółte małe grzybki blaszkowe. Rosną w dużych grupach na terenach piaszczystych. Łatwo je rozpoznać, a świetnie nadają się do wszystkich potraw
Źródło: East News / MATTI BJÖRKMAN
Rozwiń
Powrót
Zajączek
Maślak
Podgrzybek
Kania
Koźlarz czerwony/pomarańczowy i koźlarz babka
Borowik szlachetny
Opieńki
Kurki
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email