Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czyszczenie grzybów przed suszeniem

Czyszczenie grzybów przed suszeniem

Nim ususzymy grzyby w piekarniku, należy je oczyścić. Pamiętajcie, że nie można ich myć! Nasiąkają wówczas wodą. Wystarczy pędzelek, którym usuniemy ziemię i inne zanieczyszczenia. Robaczywe miejsca można wykroić.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Krojenie grzybów do suszenia

Krojenie grzybów do suszenia

Oczyszczone grzyby trzeba pokroić. Kawałki nie mogą być ani za duże, ani za małe. Najlepiej, by plastry miały grubość ok. 0,5 cm. Pamiętajmy, by kawałki były podobnej wielkości, by grzyby ususzyły się równo. Mniejsze kapelusze i nóżki można suszyć w całości.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Na czym suszyć grzyby w piekarniku?

Na czym suszyć grzyby w piekarniku?

Pokrojone grzyby układamy na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu nie będą przywierać.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Temperatura suszenia grzybów w piekarniku

Temperatura suszenia grzybów w piekarniku

Na ile rozgrzać piekarnik do suszenia grzybów? Wystarczy 40-50 stopni Celsjusza. Warto włączyć funkcję termoobiegu, by rozprowadzić ciepło równo po całym wnętrzu piekarnika.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czas suszenia grzybów w piekarniku

Czas suszenia grzybów w piekarniku

Jak długo suszyć grzyby w piekarniku? To zależy od grubości kawałków. Zwykle wystarczy jednak około 5 godzin suszenia. Należy jednak pamiętać, by od czasu do czasu obracać grzyby.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jak przechowywać suszone grzyby?

Jak przechowywać suszone grzyby?

Suszone grzyby przekładamy do szczelnych pojemników. Najlepiej słoików lub plastikowych pudełek z wieczkiem. Do każdego wsypmy kilka ziarenek suchego ryżu, który będzie pochłaniał wilgoć. Przed molami spożywczymi suszone grzyby zabezpieczy zaś liść laurowy.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Nim ususzymy grzyby w piekarniku, należy je oczyścić. Pamiętajcie, że nie można ich myć! Nasiąkają wówczas wodą. Wystarczy pędzelek, którym usuniemy ziemię i inne zanieczyszczenia. Robaczywe miejsca można wykroić.
Pokrojone grzyby układamy na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu nie będą przywierać.
Na ile rozgrzać piekarnik do suszenia grzybów? Wystarczy 40-50 stopni Celsjusza. Warto włączyć funkcję termoobiegu, by rozprowadzić ciepło równo po całym wnętrzu piekarnika.
Jak długo suszyć grzyby w piekarniku? To zależy od grubości kawałków. Zwykle wystarczy jednak około 5 godzin suszenia. Należy jednak pamiętać, by od czasu do czasu obracać grzyby.
Suszone grzyby
Suszone grzyby
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email