Te pączki podbiją Tłusty Czwartek! Są z Korei i są zakręcone

Tłusty Czwartek to dzień i jednocześnie święto dla wszystkich łasuchów. Właśnie wtedy każdy z nas może jeść pączki lub faworki do oporu, nie licząc kalorii. Uczta ta zbliża się wielkimi krokami. Nasze tradycyjne pączki są jak najbardziej smaczne, ale mogą okazać się już po prostu nudne. A może by tak coś innego? Jeśli chcesz spróbować nowych smaków, wypróbuj przepis na pączki prosto z Korei.
Tłusty Czwartek 2023. Na to wielkie święto czekają wszystkie łasuchy. W tłusty czwartek bowiem, wedle tradycji, dozwolone jest objadanie się bez ograniczeń, a kalorie nie mają najmniejszego znaczenia. Jemy przeważnie pączki. Sprawdzają się też w tym dniu faworki i oponki. Jeden z przesądów mówi, że kto tego dnia nie zje choćby jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.
Kkwabaegi to zakręcone pączki z Korei
W tym roku popularne mogą okazać się nieco inne pączki. Pochodzą z Korei. Kkwabaegi, bo to o nich mowa, to też pączki, ale nieco inne, niż nasze tradycyjne. Co je wyróżnia? Przede wszystkim kształt - są zakręcone. Nie mają żadnego nadzienia. Oprócz innego wyglądu, ich skład praktycznie niczym się nie różni. Ze względu na to, że w Korei cukier puder nie jest tak popularny, jak w Polsce, finalnie obsypuje się je drobnym cukrem i cynamonem.
Przepis na pączki kkwabaegi na kanale "Pierogi z Kimchi"
Jak zrobić koreańskie pączki? Zobaczcie poniżej na filmiku.
Polecany artykuł:
Składniki:
- 40 g masła,
- 150 ml mleka,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru,
- 7 g suchych drożdży,
- 400 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- W niewielkim rondelku rozpuść masło. Przypilnuj, aby się nie przypaliło. Następnie zdejmij z ognia i ostudź.
- Do masła dolej mleko w temperaturze pokojowej i cukier, wymieszaj.
- W osobnej miseczce rozbij jedno jajko i dodaj jedno żółtko, delikatnie roztrzep. Wlej je do wcześniej przygotowanego masła.
- Do wszystkich składników wsyp suche drożdże i wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp szczyptę soli i cały czas mieszając powoli wlewaj przygotowane wcześniej drożdże. Wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej i sprężystej masy.
- Po wyrobieniu odstaw ciasto pod przykryciem na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość przenieś je na stolnice i podziel na 12 równych części. Każdą część uformuj w kulkę, przykryj całość ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie każdy kawałek roluj w wałeczek o długości około 15 centymetrów. Następnie trzymając po dwóch stronach ciasto zacznij je zwijać w przeciwne strony.
- Gdy ciasto będzie zwinięte, złap dwa końce, podnieś je, a ono zakręci się w finalny kształt.
- Czynność powtarzaj na każdym kawałku. Po wykonaniu znowu pozostaw je do wyrośnięcia przez kolejne 30 minut.