Gorzów: restauracje

i

Autor: SG Ogródki gastronomiczne otwarte.

Gorzów: Otwarcie ogródków cieszy, ale przed branżą gastronomiczną problemów co niemiara

2021-05-17 17:15

Pandemię będziemy odpracowywać latami - mówią gorzowscy restauratorzy. Otwarcie ogródków w weekend dało nadzieję na przetrwanie, choć problemów przed branżą ciągle dużo. Zluzowanie obostrzeń z zadowoleniem przyjęli także mieszkańcy, którzy wybrali się do restauracji i kawiarni.

- Czekaliśmy na to prawie rok - mówią gorzowianie. W sobotę (15.05) restauracje i kawiarnie otworzyły swoje ogródki. W weekend były one oblegane, wypełnione po brzegi. Gorzowian nie odstraszyła nawet burza i deszcz.

Jest wspaniale, jesteśmy bardzo zadowoleni, że możemy w towarzystwie posiedzieć w knajpie. Jest Fajnie. Prawdziwe życie, normalnie – mówi mieszkanka Gorzowa.

Na zluzowanie obostrzeń branża gastronomiczna czekała od dawna. Otwarcie ogródków daje jej nadzieję na przetrwanie. Restauratorzy cieszą się, że mieszkańcy o nich nie zapomnieli. Pierwszego weekendu na brak klientów narzekać nie mogli.

Mamy pełno, jesteśmy w całości zarezerwowani i nie mamy miejsc - mówi Jacek Górecki, właściciel dwóch gorzowskich restauracji.

Gorzów: restauracje

i

Autor: SG

Otwarcie ogródków nie znaczy, że kłopoty gastronomii się zakończyły. Po pierwsze trzeba zachęcić klientów do powrotu. Problemem, z którym restauratorzy muszą się teraz zmagać jest brak wykwalifikowanych pracowników.

Część pracowników zmieniła branżę. Na pewno wielu restauratorów otrzymywało pracowników „na siłę”, tzn. dopłacaliśmy do pracowników po to, żeby w momencie w którym otworzymy mieć kim pracować i z kim pracować. To generowało obciążenia finansowe - mówi Jacek Górecki.

To przełożyło się na nie najlepszą sytuację firm. Restauratorzy, żeby się utrzymać musieli się zadłużać. Właściciel jednego z gorzowskich lokali zdradził nam, że do pandemii radził sobie bez kredytów. Teraz do spłaty ma milion złotych.

Sonda
Czy wygrywamy z koronawirusem?
Źródło: Gorzów: Otwarcie ogródków cieszy, ale przed branżą gastronomiczną problemów co niemiara