Ceny żywności poszły w górę, ale pozostają w normie

2021-03-24 16:16 Karol Pakosz
Zdjęcie ilustracyjne
Autor: Pixabay (Zdjęcie ilustracyjne)

W lutym tego roku, ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 2,4 proc. w porównaniu do ubiegłego roku. Jak wzrost cen odczuwają radomianie i jak pandemia może na nie wpływać? O tym w naszym artykule.

Ceny żywności są wyższe niż rok temu, ale pozostają w normie. Obecnie ich wzrost mieści się w granicach docelowego poziomu inflacji. Według części radomian jedzenie kosztuje więcej niż przed pandemią:

- Wszystko podrożało: począwszy od pieczywa po mięso

- 100 zł na zakupy to jest na mało na weekend, trzeba brać drugie tyle.

- Wzrosły i to bardzo dużo, a szczególnie mięso i spożywcze chleb wzrosły

- Wszystko. Paliwo, jedzenie, wszystko idzie w górę coraz bardziej. Emerytom nie starcza w ogóle.

W jaki sposób koronawirus może wpływać na ceny? Zapytaliśmy o to Profesora Jana Bednarczyka z Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu:

Część osób, które był normalnie zatrudnione straciły pracę, niektóre osoby z kolei po prostu zarabiają mniej. To wszystko spowodowało, że ogólny popyt w gospodarce wykazuje tendencje malejącą.

Chiny zbudowały sztuczną gwiazdę | ESKA XD - Mobmania #18
Sonda
Co myślisz o nauce i pracy z domu?