Spis treści
- Iga Świątek jest fanką tego makaronu
- Przepis na normalny makaron z truskawkami
- Jak odchudzić makaron z truskawkami?
- Ketomakaron z truskawkami
Iga Świątek jest fanką tego makaronu
Iga Natalia Świątek (ur. 31 maja 2001 w Warszawie) to jedna z największych polskich sportowych gwiazd XXI w. Zawodowo gra od 2016 r. i do czerwca 2025 zdobyła 22 tytuły WTA, w tym pięć turniejów Wielkiego Szlema: cztery razy Roland Garros (2020, 2022–2024) oraz US Open (2022). W 2024 r. zdobyła brąz olimpijski w Paryżu. Reprezentuje wartości takie jak zdrowie psychiczne, innowacyjność (współpraca z marką On nad własnym obuwiem tenisowym) oraz społeczna odpowiedzialność (wsparcie dla Ukrainy).
W sportowym rozwoju wspierają ją ojciec z siostrą.
Podczas jednego z wywiadów na Wimbledonie 2025, Iga dostała pytanie dot. ulubionego dania z dzieciństwa. Świątek wprost powiedziała, że to makaron z truskawkami, co wywołało ogromne poruszenie w mediach społecznościowych. Niektórzy próbowali odtworzyć to danie i podesłać Idze, ale ta ucięła dyskusję i pokazała na Instastories, jak wygląda prawidłowo przyrządzony makaron.
Przepis na normalny makaron z truskawkami
Makaron z truskawkami to jedno z najbardziej kultowych polskich dań. Wiele osób jako dziecko dostawało takie danie od swoich babć. Królowały one szczególnie latem, gdy w Polsce jest zapewniony dostęp do świeżych truskawek. A wiele babć miało je jeszcze od groma w swoich ogródkach... Danie orzeźwiające, a jednocześnie profanacja dla... Włochów.
Oto przepis na klasyczny makaron z truskawkami dla dwóch osób.
Składniki:
- Makaron (np. świderki, nitki, kolanka) – 200 g
- Świeże truskawki – 300 g
- Cukier – 2–3 łyżki (lub do smaku)
- Śmietana 18% (lub 12%) – 100 ml
- Masło (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
- Szczypta soli do gotowania makaronu
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź.
- Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na połówki lub ćwiartki.
- W misce rozgnieć część truskawek z cukrem – aż puści sok.
- Dodaj śmietanę i wymieszaj do uzyskania różowego sosu.
- Dodaj pozostałe, nierozgniecione truskawki.
- Wymieszaj makaron z sosem lub polej go na wierzch.
- Podawaj od razu – na ciepło lub lekko ostudzony.
Jak odchudzić makaron z truskawkami?
Są jednak osoby, która z różnych powodów muszą być na redukcji lub utrzymać "zdrowsze wersje przepisów". Przychodzimy z ratunkiem dla takich osób! Odchudziliśmy makaron z truskawkami. Dwie porcje obiadowe.
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty / orkiszowy / ryżowy – 120 g (waga przed ugotowaniem)
- (lub konjac/shirataki dla wersji keto – 250 g)
- Truskawki – 200 g
- Jogurt naturalny 2% lub skyr – 100–150 g
- Erytrytol / ksylitol / stewia – do smaku (ok. 1–2 łyżeczki)
- Opcjonalnie: kilka kropel ekstraktu waniliowego (są też krople bezcukrowe)
Przygotowanie:
- Ugotuj wybrany makaron zgodnie z instrukcją, odcedź.
- Pokrój truskawki, część możesz rozgnieść.
- Wymieszaj jogurt z erytrytolem i wanilią, dodaj owoce - możesz zblendować dla lepszej konsystencji.
- Połącz z ciepłym lub przestudzonym makaronem.
- W wersji ultra fit możesz dodać nasiona chia lub świeżą miętę.
- Danie możesz zjeść na zimno – świetne jako lekki lunch lub potreningowy posiłek.
Ketomakaron z truskawkami
Niektóre osoby mają konkretne diety, szczególnie np. tzw. keto. Jak zrobić taki makaron? Przepis zawiera składniki dla dwóch osób.
Składniki:
- Ketomakaron (np. shirataki, konjac, lub makaron jajeczny z mąki migdałowej) – 200–250 g
- Świeże truskawki – 200 g
- Śmietanka 36% (lub mascarpone, jeśli wolisz gęstszy sos) – 100 ml
- Erytrytol lub inny keto słodzik – do smaku (ok. 1–2 łyżeczki)
- Masło – 1 łyżeczka (opcjonalnie, do podbicia tłuszczu)
Przygotowanie:
- Makaron opłucz dokładnie (jeśli to shirataki), a następnie ugotuj lub podgrzej zgodnie z instrukcją – odcedź i odstaw.
- Truskawki pokrój na ćwiartki.
- W rondelku podgrzej śmietankę (lub mascarpone), dodaj słodzik, wanilię i ewentualnie masło. Gotuj na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje (ok. 2–3 minuty).
- Dodaj pokrojone truskawki, wymieszaj delikatnie i gotuj jeszcze 1–2 minuty – nie doprowadzaj do rozpadnięcia owoców. Jeżeli preferujesz gładką masę, po prostu ją zblenduj.
- Do sosu dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i podgrzej całość przez chwilę.
- Podawaj od razu – możesz ozdobić miętą, listkami truskawek albo odrobiną śmietany na wierzchu.