Iga Świątek

i

Autor: AKPA

gastronomia

Iga Świątek zajada się tym daniem. Podpowiadamy, jak je dobrze zrobić na kilka sposobów

2025-07-09 14:25

Iga Świątek to jedna z najpopularniejszych tenisistek na świecie. Niektóre jej wypowiedzi wywołują ogromne poruszenie wśród fanów. Ostatnio podzieliła się dosyć zaskakującym wyborem kulinarnym. Okazało się, że jednym z jej ulubionych letnich dań jest makaron z truskawkami. Zdradzamy, jak go przyrządzić na kilka sposobów.

Spis treści

  1. Iga Świątek jest fanką tego makaronu
  2. Przepis na normalny makaron z truskawkami
  3. Jak odchudzić makaron z truskawkami?
  4. Ketomakaron z truskawkami

Iga Świątek jest fanką tego makaronu

Iga Natalia Świątek (ur. 31 maja 2001 w Warszawie) to jedna z największych polskich sportowych gwiazd XXI w. Zawodowo gra od 2016 r. i do czerwca 2025 zdobyła 22 tytuły WTA, w tym pięć turniejów Wielkiego Szlema: cztery razy Roland Garros (2020, 2022–2024) oraz US Open (2022). W 2024 r. zdobyła brąz olimpijski w Paryżu. Reprezentuje wartości takie jak zdrowie psychiczne, innowacyjność (współpraca z marką On nad własnym obuwiem tenisowym) oraz społeczna odpowiedzialność (wsparcie dla Ukrainy).

W sportowym rozwoju wspierają ją ojciec z siostrą.

Podczas jednego z wywiadów na Wimbledonie 2025, Iga dostała pytanie dot. ulubionego dania z dzieciństwa. Świątek wprost powiedziała, że to makaron z truskawkami, co wywołało ogromne poruszenie w mediach społecznościowych. Niektórzy próbowali odtworzyć to danie i podesłać Idze, ale ta ucięła dyskusję i pokazała na Instastories, jak wygląda prawidłowo przyrządzony makaron.

Przepis na normalny makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami to jedno z najbardziej kultowych polskich dań. Wiele osób jako dziecko dostawało takie danie od swoich babć. Królowały one szczególnie latem, gdy w Polsce jest zapewniony dostęp do świeżych truskawek. A wiele babć miało je jeszcze od groma w swoich ogródkach... Danie orzeźwiające, a jednocześnie profanacja dla... Włochów.

Oto przepis na klasyczny makaron z truskawkami dla dwóch osób.

Składniki:

  • Makaron (np. świderki, nitki, kolanka) – 200 g
  • Świeże truskawki – 300 g
  • Cukier – 2–3 łyżki (lub do smaku)
  • Śmietana 18% (lub 12%) – 100 ml
  • Masło (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
  • Szczypta soli do gotowania makaronu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź.
  2. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na połówki lub ćwiartki.
  3. W misce rozgnieć część truskawek z cukrem – aż puści sok.
  4. Dodaj śmietanę i wymieszaj do uzyskania różowego sosu.
  5. Dodaj pozostałe, nierozgniecione truskawki.
  6. Wymieszaj makaron z sosem lub polej go na wierzch.
  7. Podawaj od razu – na ciepło lub lekko ostudzony.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?

Jak odchudzić makaron z truskawkami?

Są jednak osoby, która z różnych powodów muszą być na redukcji lub utrzymać "zdrowsze wersje przepisów". Przychodzimy z ratunkiem dla takich osób! Odchudziliśmy makaron z truskawkami. Dwie porcje obiadowe.

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty / orkiszowy / ryżowy – 120 g (waga przed ugotowaniem)
  • (lub konjac/shirataki dla wersji keto – 250 g)
  • Truskawki – 200 g
  • Jogurt naturalny 2% lub skyr – 100–150 g
  • Erytrytol / ksylitol / stewia – do smaku (ok. 1–2 łyżeczki)
  • Opcjonalnie: kilka kropel ekstraktu waniliowego (są też krople bezcukrowe)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj wybrany makaron zgodnie z instrukcją, odcedź.
  2. Pokrój truskawki, część możesz rozgnieść.
  3. Wymieszaj jogurt z erytrytolem i wanilią, dodaj owoce - możesz zblendować dla lepszej konsystencji.
  4. Połącz z ciepłym lub przestudzonym makaronem.
  5. W wersji ultra fit możesz dodać nasiona chia lub świeżą miętę.
  6. Danie możesz zjeść na zimno – świetne jako lekki lunch lub potreningowy posiłek.

Ketomakaron z truskawkami

Niektóre osoby mają konkretne diety, szczególnie np. tzw. keto. Jak zrobić taki makaron? Przepis zawiera składniki dla dwóch osób.

Składniki:

  • Ketomakaron (np. shirataki, konjac, lub makaron jajeczny z mąki migdałowej) – 200–250 g
  • Świeże truskawki – 200 g
  • Śmietanka 36% (lub mascarpone, jeśli wolisz gęstszy sos) – 100 ml
  • Erytrytol lub inny keto słodzik – do smaku (ok. 1–2 łyżeczki)
  • Masło – 1 łyżeczka (opcjonalnie, do podbicia tłuszczu)

Przygotowanie:

  1. Makaron opłucz dokładnie (jeśli to shirataki), a następnie ugotuj lub podgrzej zgodnie z instrukcją – odcedź i odstaw.
  2. Truskawki pokrój na ćwiartki.
  3. W rondelku podgrzej śmietankę (lub mascarpone), dodaj słodzik, wanilię i ewentualnie masło. Gotuj na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje (ok. 2–3 minuty).
  4. Dodaj pokrojone truskawki, wymieszaj delikatnie i gotuj jeszcze 1–2 minuty – nie doprowadzaj do rozpadnięcia owoców. Jeżeli preferujesz gładką masę, po prostu ją zblenduj.
  5. Do sosu dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i podgrzej całość przez chwilę.
  6. Podawaj od razu – możesz ozdobić miętą, listkami truskawek albo odrobiną śmietany na wierzchu.
Quiz: Owoc czy warzywo? Rozwiąż szybki test i sprawdź, czy wiesz, co jesz
Pytanie 1 z 10
Na początek prosta sprawa. Banan to: