– Rozmowa z gościem będzie połączona z prezentacją wybranych pracowni serowarskich Europy, opowieścią o spotkaniach ze słynnymi serowarami, a także o kulisach powstawania nagradzanych serów zagrodowych. Będzie można przekonać się, czy każdy może wyprodukować swój własny ser w domu i na co warto zwrócić uwagę przy wyborze serów na nasz stół. Gość „Dobrych Stron” podzieli się także wspomnieniami z realizacji swoich podróżniczych pasji, podczas których nie brakuje poszukiwania elementów dobrej kuchni i tradycji kulinarnej – zapowiada Agnieszka Osmólska-Ilczuk z Gminnego Ośrodka Kultury w Zbuczynie.

i
Wioleta Nowosielska od dawna ceniła sobie smak serów i ich miejsce w tradycji kulinarnej. Wdzięczna rola smakosza, ale także ogólny wzrost zainteresowania sektorem produkcji serów rzemieślniczych w Polsce spowodował, że postanowiła w 2018 roku wziąć udział w pierwszych warsztatach serowarskich. Potem było ich wiele, także tych, prowadzonych w różnych zakątkach Europy przez znanych serowarów. Własna działalność pod szyldem „Sery z brzozowego lasu” dziś daje jej nie tylko mnóstwo satysfakcji, ale także przynosi sympatię klientów oraz nagrody podczas ważnych konkursów kulinarnych.
Wstęp na spotkanie jest wolny. Honorowy patronat nad cyklem „Dobre Strony” sprawuje Hubert Pasiak, Wójt Gminy Zbuczyn.
Źródło: GOK Zbuczyn zaprasza na spotkanie z serowarką i podróżniczką Wioletą Nowosielską