Warzywa z grilla

i

Autor: Pixabay Grillowane warzywa są pyszne, również jako dodatek do innych dań

Majówka 2022 - co na grilla oprócz mięsa? Przepisy na szybkie dania

2022-04-21 15:18

Wielkimi krokami zbliża się weekend majowy 2022. Tegoroczna majówka będzie stosunkowo krótka, ponieważ 1 maja wypada w niedzielę. Co jednak nie zatrzyma miłośników grillowania. Co przygotować oprócz mięsa? Jakie warzywa są idealne na grilla?

Pieczarki na grilla

Zwykłe pieczarki o większych kapeluszach, ale bardziej efektowne będą pieczarki portobello. Wystarczy wyłamać z nich nóżki, a same kapelusze nafaszerować i zapiec z serem. Przykładowy farsz można zrobić z pokrojonych w kostkę nóżek i cebuli, do tego czosnek, sól, pieprz i zioła. Na koniec plaster sera mozarella. Pieczarki wykładamy na tackę i na grillu pieczemy ok 15-20 minut, najlepiej pod przykryciem.

Pierwsza reklama VOX FM "Bałkanica"

Pieczone ziemniaki z grilla

W przypadku ziemniaków ogranicza nas jedynie fantazja. Możemy je pokroić w plasterki lub półksiężyce, wymieszać z odrobiną oliwy, ziołami i solą, wyłożyć je na tackę. Tak przygotowane piec na grillu przez 45-60 min.Inna opcja to ziemniaki jak z ogniska. Potrzebujemy kilku średniej wielkości ziemniaków, najlepiej o podobnym rozmiarze. Każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową i układamy między rozżarzony brykiet lub węgiel.

Uwaga! Najlepiej w tym celu użyć szczypiec lub specjalnej rękawicy. Po mniej więcej godzinie ziemniaki można wyjąć, zdjąć folię, przekroić i dodać plasterek masła i odrobinę soli.

Szparagi na grillu

Wraz z rozpoczęciem majówki w sklepach zaczynają pojawiać się pierwsze szparagi. Aby przyrządzić je w idealny sposób należy przede wszystkim odłamać zdrewniałe łodygi. Wystarczy szparaga zgiąć dwoma rękami, a sam powinien pęknąć w idealnym miejscu, zostawiając to co najlepsze. Warzywa te można obgotować, ten krok jednak nie jest konieczny.

Szparagi na grilla można też dzień wcześniej zamarynować w oliwie, czosnku i soli. Tak przygotowane wystarczy wrzucić na grilla na kilka minut i opiekać z obu stron, aż zrobią się miękkie.

Bakłażany z grilla

To warzywo wręcz idealne do grillowania. Wystarczy pokroić go w grube plastry, oprószyć solą i zostawić na 15-20 minut. Po tym czasie osuszyć plastry na ręczniku papierowym, skropić oliwą i doprawić ziołami i czosnkiem. Bakłażana pieczemy aż się zrumieni, a podać możemy go na przykład z sałatą i pokruszoną fetą.

Papryka faszerowana z grilla

Do papryki faszerowanej najlepiej wcześniej przygotować sobie farsz. Nie musi być mięsny, możemy śmiało udusić warzywa takie jak cukinia, pieczarki i papryka, wymieszać je z gotowanym ryżem.Z papryki odcinamy górę, usuwamy nasionka i dokładnie myjemy. Nakładamy farsz aż po brzegi i układamy na ruszcie. Papryki najlepiej zapiekać pod przykryciem ok. 45 minut.