Nie trzymaj tego sosu w ten sposób. Traci przez to smak!

2025-05-21 14:24

To coraz popularniejszy składnik dań w Polsce. Dodawany do panierek, sosów, a nawet rosołu. Dla wielu osób sos sojowy to podstawa gotowania. Nic dziwnego, nadaje on specyficznego smaku. Mało kto wie, że jego nieodpowiednie przechowywanie powoduje utratę... aromatu oraz smaku.

sos sojowy

i

Autor: Pexels/ Archiwum prywatne

Sos sojowy to podstawa wielu kuchni

Sos sojowy to jeden z najstarszych dodatków kulinarnych na świecie - według wielu zapisków miał on już powstać ponad 2000 lat temu w Chinach. Szybko rozpowszechnił się na całą Azję Południowo-Wschodnią i do dziś pozostaje ważnym elementem tamtejszych kuchni.

Co ciekawe, sos sojowy występuje w wielu odmianach, a wszystko zależy od jego popularności. W Chinach dominuje jasny i ciemny, które też są najpopularniejsze na całym świecie. Jasne służą do doprawiania, a ciemne zabarwiania. Coraz częściej używa się też sosu sojowego jako zamiennika marynat czy tzw. dań fusion na całym świecie.

Tradycyjna produkcja sosu sojowego polega na fermentacji ugotowanych nasion soi z dodatkiem prażonych ziaren pszenicy, soli i specyficznych szczepów pleśni (najczęściej Aspergillus oryzae). Proces fermentacji trwa od kilku miesięcy do nawet kilku lat, w zależności od metody i pożądanego smaku. Ostateczny produkt to ciemnobrązowy, klarowny płyn o intensywnym umami – piątym smaku, który wzmacnia smak potraw

Zupa-krem z marchewki

Złe przechowywanie sosu sojowego wpływa na jego smak

Jak ujawniły brytyjskie media razem z firmą Cookology, nieprawidłowe przechowywanie sosu sojowego wpływa nie tylko na jego aromat, ale co najważniejsze - też smak. Wiele osób trzyma go nawet po otwarciu po prostu ze zwykłymi przyprawami w kuchni. Jak się okazało, to wielki błąd!

- Sos sojowy jest często postrzegano jako podstawowa przyprawa, ale mało kto wie, że po otwarciu trzeba przechowywać go w lodówce. Tak samo majonez czy pesto - powiedział ekspert Cookology dla Daily Mail.

Nie są oni jednak zgodni w sprawie czekolady. O ile w upale wskazane jest trzymanie jej w lodówce, tak warto pamiętać, że może wtedy pojawić się na niej tzw. nalot cukrowy.

- Dlatego należy dokładnie czytać instrukcje producenta, chociaż wiele z nich nie ma prawidłowego oznaczenia. W przypadku warzyw najlepszą trwałość zapewnia lodówka - powiedział Andrew Wright.

Jednocześnie obalił mit z trzymaniem oliwy z oliwek - najlepiej trzymać ją w ciemnym i chłodnym miejscu, aby po prostu nie zjełczenie. Odradzanie jest trzymanie jej w lodówce.

QUIZ. Smaki świata. Sprawdź, jak dobrze znasz kuchnie różnych kultur!
Pytanie 1 z 10
Jak nazywa się słynne włoskie danie z cienkiego ciasta, często nadziewane serem lub mięsem, podawane z sosem pomidorowym?