sos sojowy

i

Autor: Pexels

gastronomia

Nie trzymaj tego sosu w ten sposób. Traci przez to smak!

2025-05-21 14:24

To coraz popularniejszy składnik dań w Polsce. Dodawany do panierek, sosów, a nawet rosołu. Dla wielu osób sos sojowy to podstawa gotowania. Nic dziwnego, nadaje on specyficznego smaku. Mało kto wie, że jego nieodpowiednie przechowywanie powoduje utratę... aromatu oraz smaku.

Sos sojowy to podstawa wielu kuchni

Sos sojowy to jeden z najstarszych dodatków kulinarnych na świecie - według wielu zapisków miał on już powstać ponad 2000 lat temu w Chinach. Szybko rozpowszechnił się na całą Azję Południowo-Wschodnią i do dziś pozostaje ważnym elementem tamtejszych kuchni.

Co ciekawe, sos sojowy występuje w wielu odmianach, a wszystko zależy od jego popularności. W Chinach dominuje jasny i ciemny, które też są najpopularniejsze na całym świecie. Jasne służą do doprawiania, a ciemne zabarwiania. Coraz częściej używa się też sosu sojowego jako zamiennika marynat czy tzw. dań fusion na całym świecie.

Tradycyjna produkcja sosu sojowego polega na fermentacji ugotowanych nasion soi z dodatkiem prażonych ziaren pszenicy, soli i specyficznych szczepów pleśni (najczęściej Aspergillus oryzae). Proces fermentacji trwa od kilku miesięcy do nawet kilku lat, w zależności od metody i pożądanego smaku. Ostateczny produkt to ciemnobrązowy, klarowny płyn o intensywnym umami – piątym smaku, który wzmacnia smak potraw

Zupa-krem z marchewki

Złe przechowywanie sosu sojowego wpływa na jego smak

Jak ujawniły brytyjskie media razem z firmą Cookology, nieprawidłowe przechowywanie sosu sojowego wpływa nie tylko na jego aromat, ale co najważniejsze - też smak. Wiele osób trzyma go nawet po otwarciu po prostu ze zwykłymi przyprawami w kuchni. Jak się okazało, to wielki błąd!

- Sos sojowy jest często postrzegano jako podstawowa przyprawa, ale mało kto wie, że po otwarciu trzeba przechowywać go w lodówce. Tak samo majonez czy pesto - powiedział ekspert Cookology dla Daily Mail.

Nie są oni jednak zgodni w sprawie czekolady. O ile w upale wskazane jest trzymanie jej w lodówce, tak warto pamiętać, że może wtedy pojawić się na niej tzw. nalot cukrowy.

- Dlatego należy dokładnie czytać instrukcje producenta, chociaż wiele z nich nie ma prawidłowego oznaczenia. W przypadku warzyw najlepszą trwałość zapewnia lodówka - powiedział Andrew Wright.

Jednocześnie obalił mit z trzymaniem oliwy z oliwek - najlepiej trzymać ją w ciemnym i chłodnym miejscu, aby po prostu nie zjełczenie. Odradzanie jest trzymanie jej w lodówce.

QUIZ. Smaki świata. Sprawdź, jak dobrze znasz kuchnie różnych kultur!
Pytanie 1 z 10
Jak nazywa się słynne włoskie danie z cienkiego ciasta, często nadziewane serem lub mięsem, podawane z sosem pomidorowym?