To najsłodsze miejsce w naszym mieście!
W Łodzi znajduje się fabryka sezamków i chałwy. To miejsce marzeń dla wszystkich łasuchów, bo słodki zapach unosi się tam bez przerwy.
- Chałwa wyrabiana jest ręcznie przez doświadczonych pracowników - mówi Katarzyna Twardowska z firmy Unitop. - Wyrabianie chałwy potocznie nazywamy wiosłowaniem. Mężczyźni poprzez mieszanie nadają jej specjalną strukturę - dodaje.
- Praca w fabryce słodyczy jest wymagająca, musimy trzymać się czasu, jest też gorąco - mówi kierownik działu sezamek Stanisław Ręba. - Wielu pracowników spędza w tej fabryce całe życie. Można powiedzieć, że produkcja sezamków wciąga - śmieje się.
W ciągu jednego dnia produkuje się tutaj aż 500 kilogramów chałwy, za to sezamków wysyłanych głównie na eksport produkuje się ponad 20 ton.
Na miejscu była nasza reporterka Natalia Wolniewicz, posłuchajcie: