Nowy łącznik dostępny dla uczniów na Krześinach

Uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. Charlesa de Gaulle'a na Krzesinach od poniedziałku mogą korzystać z dobudowanego segmentu
Autor: PIM Uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. Charlesa de Gaulle'a na Krzesinach od poniedziałku mogą korzystać z dobudowanego segmentu

Uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. Charlesa de Gaulle'a na Krzesinach od poniedziałku mogą korzystać z dobudowanego segmentu. Łączy on istniejące budynki placówki oraz mieści dodatkowe sale lekcyjne, pokój nauczycielski i przestronny hol. Nowa część szkoły jest gotowa przed zakładanym terminem - zakończenie prac budowlanych przewidziane było na kwiecień.

Według harmonogramu, uczniowie mieli zacząć zdobywać wiedzę w nowych salach od roku szkolnego 2022/23. Wykonawca przejął plac budowy w styczniu 2021 roku, a w kolejnym miesiącu rozpoczął roboty. W ostatnich tygodniach realizowane były prace wykończeniowe, takie jak montaż wykładzin podłogowych, płytek, poręczy, malowanie ścian itp., po których wykonaniu uzyskano pozwolenie na użytkowanie obiektu, dlatego już w tym semestrze może on służyć uczniom.

- W kwietniu ubiegłego roku spotkaliśmy się na placu budowy podczas uroczystości wmurowania kamienia węgielnego. Wtedy zapowiadaliśmy, że prace zakończą się także w kwietniu. Już jesienią osiągnięto stan surowy zamknięty. Budowa przebiegała tak sprawnie, że mamy luty, a uczniowie mogą korzystać z tego budynku. Zaledwie rok trwały nie tylko zasadnicze roboty budowlane, ale w tym czasie przeprowadzono również wszelkie prace wykończeniowe wraz z umeblowaniem - mówi Justyna Litka, prezes zarządu spółki Poznańskie Inwestycje Miejskie.

Powierzchnia użytkowa budynku to 932 mkw. Kubatura całego obiektu to blisko 5 tys. metrów sześciennych. Liczy on dwie kondygnacje, które połączone są przestronnymi schodami. Dodatkowe sale lekcyjne powstały zarówno na parterze, jak i na piętrze - po pięć na każdej z kondygnacji. Na piętrze znajduje się pokój nauczycielski. Nowy segment wyróżnia się szklaną fasadą, dzięki której uczniowie i nauczyciele mają widok na wewnętrzny dziedziniec szkoły.

W budynku powstał wysoki na około osiem metrów hol o charakterze przestrzeni wspólnej, gdzie uczniowie spędzać będą przerwy między zajęciami. To może być szczególnie dobra alternatywa przy pogodzie niesprzyjającej wychodzeniu na zewnątrz. Tak atrakcyjną przestrzeń można również wykorzystywać jako miejsce organizacji ważnych dla życia szkoły wydarzeń, np. apeli, zebrań, wystaw. Ciekawym rozwiązaniem jest także mobilna ścianka, która pozwoli dostosować część pomieszczeń dydaktycznych do aktualnych potrzeb.

Nowy budynek będzie pełnił funkcję łącznika, bo przed inwestycją sala gimnastyczna ZSO nr 2 nie była połączona z resztą kompleksu szkolnego. Rozbudowa placówki poprawi komunikację między istniejącymi budynkami, bo każdą z dwóch kondygnacji można przemieszczać się między halą sportową a częścią dydaktyczną bez wychodzenia na zewnątrz.

Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected] Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!

Źródło: Nowy łącznik dostępny dla uczniów na Krześinach
Nasi Partnerzy polecają