Sprawdziliśmy, jak powstaje słodki symbol Tłustego Czwartku.
Najpierw trzeba zrobić ciasto – przygotować wszystkie półprodukty: jajka, mleko, cukier. Potem zmieszanie tych produktów, zważenie, podzielenie na odpowiednie kęsy. Później kręcimy to maszyną na 30 różnych pączków i układamy to na taśmach w komorach fermentacyjnych, gdzie ciasto rośnie
- mówi cukiernik z jednej z żarskich piekarni.
Tak uformowane ciasto po upływie godziny smaży się w temperaturze 180 stopni Celsjusza, kilkukrotnie przewracając pączki.
Przed Tłustym Czwartkiem – tak z tydzień wcześniej – zawsze jest trochę zwiększona produkcja. Ale nie jest tak, że stawiając na ilość pączków rezygnujemy z ich jakości. Używamy pełnowartościowych produktów. Do sprzedaży na czwartek zaczynamy robić pączki dopiero o godz. 20:00 w środę, więc są one naprawdę świeże. Kolejne partie smażymy w Tłusty Czwartek jeszcze nawet do godz. 14:00
- dodaje cukiernik.
Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Pisz do nas na: [email protected] !
Polecany artykuł: