Lemon pasta

i

Autor: screen/TikTok @mammaculinaria Przepis na cytrynowy makaron to idealny obiad na upały

Idealny przepis na obiad w czasie upałów! Lemon pasta czyli makaron cytrynowy z TikToka Was orzeźwi

2022-08-10 11:41

Nadchodzi kolejna fala upałów. Gdy żar leje się z nieba, a temperatury sięgają 30 kresek powyżej zera nikt nie ma ochoty stać nad garami. Zrobienie tego dania zajmie Wam dokładnie tyle czasu, ile będzie gotować się makaron. Lemon pasta podbija TikToka.

To nie pierwszy raz kiedy przepis na makaron viralem podbija Internet. Była już słynna vodka pasta z przepisu polecanego przez samą Gigi Hadid czy makaron z fetą i pomidorami z piekarnika. Tym razem TikTok oszalał na punkcie lemon pasta czyli makaronu z dużą ilością cytryny. Najprawdopodobniej ten trend zapoczątkowała Emili Mariko, która na platformie najbardziej znana jest z viralowych filmów, w których podgrzewa ryż w mikrofalówce w towarzystwie kostki lodu. Co najbardziej zadziwiało to fakt, że kostka nie rozpuszczała się w tym procesie.

Emili na swoim koncie wrzuca głównie filmiki związane z jedzeniem. Tradycyjnie w niedzielę widzowie mogą liczyć na relację z zakupów na "farmers market" czyli targu, na ktorym kupić można produkty wprost od rolników czy hodowców. Bardzo często wrzuca również przepisy na dania, które na co dzień gotuje dla siebie i swojego narzeczonego. Kilka dni temu na jej profilu pojawił się przepis na makaron z dużą ilością parmezanu, masła oraz właśnie cytryny. Największe kontrowersje wywoła tym, że zamiast zetrzeć skórkę z cytryny do dania, wrzuciła ona w całości wyciśnięte z soku połówki owoców. Filmik obejrzało 21 milionów osób.

CZYTAJ TAKŻE: Siódma fala upałów w Polsce 2022 - będzie prawdziwe piekło! Ekstremalna prognoza

Ja Wam pokażę! Garść porad jak radzić sobie z upałami od Marysi Pawłowskiej z VOX FM

Wielu twórców próbowało odtworzyć ten przepis, a chyba najpopularniejszy filmik ze swoją wersją dania nagrała twórczyni znana jako @mammaculinaria. Do oryginalnego przepisu Mariko dodała ona sporą ilość przypraw i jej wersja jest na pierwszy rzut oka dużo bardziej pikantna, ponieważ jest w niej sporo płatków chilli. Filmik nagrała w języku angielskim, ale jak sama mówi jest Włoszką mieszkającą w Niemczech. Jej przepis zawiera:

  • 1 opakowanie makaronu capellini (najcieńsze nitki spaghetti)
  • bazylia (świeża)
  • bazylia cytrynowa (świeża)
  • sok i skórkę z 3 cytryn
  • oliwę z oliwek
  • masło
  • płatki chilli
  • kilka ząbków czosnku

W dużym garnku wstawiamy wodę i czekamy, aż zacznie wrzeć. Nie wrzucamy do niej jednak makaronu! Oliwę wlewamy na patelnię, dodajemy masło, płatki chilli, czosnek i za pomocą łyżki wazowej dolewamy wody. Do patelni wrzucamy całe opakowanie makaronu i kiedy woda wyparuje, podlewamy kolejną łyżką wody. Czynność powtarzamy aż makaron będzie ugotowany (powinno to zająć ok. 3 minut). Dorzucamy skórkę startą z cytryn, obie bazylie oraz sok z cytryn. W zależności od tego czy chcemy, żeby makaron był bardziej suchy lub miał więcej sosu, możemy dolać jeszcze łyżkę wody. W odróżnieniu od przepisu Emili Mariko w tej wersji nie ma parmezanu, ale naszym zdaniem na pewno by nie zaszkodził. Smacznego!

CZYTAJ TAKŻE: Jak poradzić sobie z upałami? Co zrobić by odrobinę się schłodzić, gdy żar leje się z nieba? Ja Wam pokażę!

Sonda
Czy lubisz upały?