To nie pierwszy raz kiedy przepis na makaron viralem podbija Internet. Była już słynna vodka pasta z przepisu polecanego przez samą Gigi Hadid czy makaron z fetą i pomidorami z piekarnika. Tym razem TikTok oszalał na punkcie lemon pasta czyli makaronu z dużą ilością cytryny. Najprawdopodobniej ten trend zapoczątkowała Emili Mariko, która na platformie najbardziej znana jest z viralowych filmów, w których podgrzewa ryż w mikrofalówce w towarzystwie kostki lodu. Co najbardziej zadziwiało to fakt, że kostka nie rozpuszczała się w tym procesie.
Emili na swoim koncie wrzuca głównie filmiki związane z jedzeniem. Tradycyjnie w niedzielę widzowie mogą liczyć na relację z zakupów na "farmers market" czyli targu, na ktorym kupić można produkty wprost od rolników czy hodowców. Bardzo często wrzuca również przepisy na dania, które na co dzień gotuje dla siebie i swojego narzeczonego. Kilka dni temu na jej profilu pojawił się przepis na makaron z dużą ilością parmezanu, masła oraz właśnie cytryny. Największe kontrowersje wywoła tym, że zamiast zetrzeć skórkę z cytryny do dania, wrzuciła ona w całości wyciśnięte z soku połówki owoców. Filmik obejrzało 21 milionów osób.
CZYTAJ TAKŻE: Siódma fala upałów w Polsce 2022 - będzie prawdziwe piekło! Ekstremalna prognoza
Wielu twórców próbowało odtworzyć ten przepis, a chyba najpopularniejszy filmik ze swoją wersją dania nagrała twórczyni znana jako @mammaculinaria. Do oryginalnego przepisu Mariko dodała ona sporą ilość przypraw i jej wersja jest na pierwszy rzut oka dużo bardziej pikantna, ponieważ jest w niej sporo płatków chilli. Filmik nagrała w języku angielskim, ale jak sama mówi jest Włoszką mieszkającą w Niemczech. Jej przepis zawiera:
- 1 opakowanie makaronu capellini (najcieńsze nitki spaghetti)
- bazylia (świeża)
- bazylia cytrynowa (świeża)
- sok i skórkę z 3 cytryn
- oliwę z oliwek
- masło
- płatki chilli
- kilka ząbków czosnku
W dużym garnku wstawiamy wodę i czekamy, aż zacznie wrzeć. Nie wrzucamy do niej jednak makaronu! Oliwę wlewamy na patelnię, dodajemy masło, płatki chilli, czosnek i za pomocą łyżki wazowej dolewamy wody. Do patelni wrzucamy całe opakowanie makaronu i kiedy woda wyparuje, podlewamy kolejną łyżką wody. Czynność powtarzamy aż makaron będzie ugotowany (powinno to zająć ok. 3 minut). Dorzucamy skórkę startą z cytryn, obie bazylie oraz sok z cytryn. W zależności od tego czy chcemy, żeby makaron był bardziej suchy lub miał więcej sosu, możemy dolać jeszcze łyżkę wody. W odróżnieniu od przepisu Emili Mariko w tej wersji nie ma parmezanu, ale naszym zdaniem na pewno by nie zaszkodził. Smacznego!
CZYTAJ TAKŻE: Jak poradzić sobie z upałami? Co zrobić by odrobinę się schłodzić, gdy żar leje się z nieba? Ja Wam pokażę!