– 25 tys., które chcemy uzbierać za pośrednictwem portalu zrzutka.pl byłoby dla nas najlepszym zabezpieczeniem na najbliższe miesiące – mówi Michał Chabel, prezes Banku Żywności. – Już w tym roku przejechaliśmy 60 tys. kilometrów, czyli tyle, ile przez cały ubiegły rok. Zatrzymamy się prawdopodobnie na 80, 90, a może dojedziemy do 100 tys. Każdego tygodnia zgłaszają się do nas czy to sieci handlowe, czy producenci z kolejnymi swoimi sklepami, aby przyjeżdżać do nich i odbierać żywność, by uratować ją przed zmarnowaniem – dodaje prezes.
"To busy przystosowane do przewożenia żywności. Niestety, palą znacznie więcej niż zwykłe osobówki"
– zaznacza Chabel.
W ubiegłym roku organizacja ocaliła przed zmarnowaniem ponad 430 ton jedzenia.
– W samej Gdyni, w naszym sklepie społecznym wydaliśmy 26 tys. paczek pełnych jeszcze dobrego jedzenia. Jestem pewny, że w tym roku uratujemy znacznie więcej niż 430 ton – podkreśla Michał Chabel.
Zbieranie środków na rzecz trójmiejskiego Banku Żywności potrwa do 17 października.