Sześć kategorii
W konkursie oceniane będą produkty przygotowane z surowców roślinnych lub zwierzęcych. Co najmniej 50 proc. użytych w procesie produkcji składników pochodzić musi z własnego gospodarstwa.
"W tym roku dodaliśmy nowe kategorie konkursowe. Łącznie będzie ich sześć. Będą to: produkty i przetwory mięsne oraz rybne, produkty mleczne, produkty pszczelarskie, przetwory owocowe, przetwory warzywne oraz oleje i octy"
– mówi Józef Sarnowski, wicemarszałek województwa pomorskiego.
W konkursie można zgłaszać zarówno produkty wytwarzane zgodnie ze starymi recepturami, ale również zupełnie nowe przetwory. Ważne jest, aby produkować je w sposób niemasowy.
Dostarczone do komisji konkursowej produkty muszą być zawekowane lub zamknięte w odpowiednie opakowania. Muszą być też opisane, a termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 10 dni od daty dostarczenia. Komisja konkursowa w każdej kategorii przyzna trzy nagrody. Za zajęcie pierwszego miejsca przewidziana jest nagroda w wysokości 3 tys. zł. Zgłoszenia można nadsyłać od 1 do 15 października 2021 r.