Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: pałeczki Salmonelli w tatarze wołowym oraz metce tatarskiej! Wszyscy wielbiciele tej popularnej potrawy powinni poznać numery partii i daty przydatności do spożycia wyrobów obu marek, a potem sprawdzić, czy któryś z nich nie znajduje się w lodówce. Zjedzenie produktów skażonych salmonellą prowadzi do ciężkiego zatrucia pokarmowego zwanego salmonellozą. Objawami są między innymi silne bóle brzucha, wymioty i ostra biegunka. W skrajnych przypadkach salmonelloza może doprowadzić do sepsy! Ostrzeżenia GIS nie należy więc bagatelizować. Opisy skażonych produktów i nazwy producentów znajdziecie w dalszej części artykułu.
Tatar wołowy Łuków - nr. partii i termin przydatności do spożycia
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g., którego producentem są Zakłady Mięsne Łuków S.A.
- Numer partii: 3210312
- Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021
Produkt jest już wycofywany z rynku.
Metka tatarska firmy PROSIACZEK - nr. partii i termin przydatności do spożycia
Salmonellę wykryto też w kiełbasie surowej metka tatarska, 170 g zakładów PROSIACZEK.
- Numer partii: 0211101071
- Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021
Zdjęcia produktów
GIS ostrzega: nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wymienionych wyrobów, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem "SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE". Poniżej zamieszczamy zdjęcia skażonych produktów.
Źródło: SALMONELLA w TATARACH - zjedzenie wyrobów tych marek grozi poważnym zatruciem!