Placki ziemniaczane to kultowe danie w Polsce
Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Przyrządza się je z tartych surowych ziemniaków, jajek, cebuli i mąki, które po wymieszaniu smaży się na złocisty kolor. Z zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i aromatyczne. Niektórzy dodają do nich jeszcze startą marchewkę, a inni nawet cukinię. Aby "odchudzić placki" dietetycy zachęcają też do... pieczenia placków ziemniaczanych.
Danie to ma wiele wariantów. W niektórych regionach podaje się je na słodko, np. z cukrem lub śmietaną, w innych – na wytrawnie, np. z gulaszem, sosem grzybowym czy kwaśną śmietaną. Placki ziemniaczane mają swoje odpowiedniki w innych kuchniach, m.in. niemieckie Reibekuchen czy żydowskie latkes.
To danie tanie i sycące, często kojarzone z domową, wiejską kuchnią. Choć najczęściej przygotowuje się je w domu, można je też spotkać w barach mlecznych i na festynach.
Placki ziemniaczane doczekały się nawet swojego święta w Polsce, dokładnie 13 listopada. Co roku organizowane są lokalne festiwale, m.in. w Krakowie. Wystawiają się tam lokalni restauratorzy, ale i koła gospodyń wiejskich.
Postanowiliśmy dla was zrobić specjalny psychotest, który może odmienić wasze życie. Zadamy wam 11 pytań. Na ich podstawie dowiecie się, którym plackiem ziemniaczanym jesteście. Nie podamy wam tutaj końcowych odpowiedzi, o nie! Tak łatwo nie będzie.