Wielkanoc 2023

Tradycyjna święconka po podkarpacku. Co musi znaleźć się w koszyku?

2023-04-07 12:06

Co niegdyś znajdowało się w koszyczku wielkanocnym? W minionych czasach święconki były bogatsze. Nie były to koszyki, a kosze wypełnione różnego rodzaju pokarmem. Co się w nich znajdowało? Czy współczesne święconki różnią o tych, które nosili nasi pradziadkowie? Zobaczcie.

W Wielką Sobotę poranek rozpoczynał się od przygotowania koszyczka z jedzeniem, który zanoszono do poświęcenia.

Zwany był święconką, albo oświęte. To odbywało się w kościele, albo – jak nie było kościoła w mniejszych wsiach – ksiądz wskazywał miejsce np. pod kapliczką, pod remizą, przy szkole, czasami nawet na podwórku tych bardziej znacznych gospodarzy – tłumaczy Krzysztof Zieliński, historyk kulinarny Podkarpacia ze Stowarzyszenia Polska Ekologia.

CZYTAJ TAKŻE: Tych wielkanocnych tradycji na Podkarpaciu mogłeś nie znać!

Święconka po podkarpacku. Co musi znaleźć się w koszyku?

Historyk zdradza też, co znajdowało się niegdyś w święconkach. Zgodnie z tradycją musiały się tam znaleźć konkretne składniki, które obowiązywały na Podkarpaciu już w XIX wieku. Zobaczcie:

Wielkanocne bębnienie w Przeworsku
Źródło: Tradycyjna święconka po podkarpacku. Co musi znaleźć się w koszyku?