Spis treści
- Arbuz to nie tylko woda, ale i witaminy!
- Jak dobrze wybrać arbuza? O tym pamiętaj
- Czy kraj arbuza ma znaczenie w kontekście smaku?
Arbuz to nie tylko woda, ale i witaminy!
Arbuz to roślina, która ma sporo wspólnego z dynią - pochodzą z jednej wielkiej roślinnej rośliny. Składa się w około 92% z wody, dlatego świetnie nawadnia organizm, szczególnie w upalne dni. Jego miąższ jest zazwyczaj czerwony lub różowy, choć istnieją też odmiany żółte.
Arbuz zawiera:
- witaminy A, C, z grupy B,
- a także przeciwutleniacze, w tym likopen, który wspiera zdrowie serca i działa przeciwnowotworowo.
Jest niskokaloryczny – 100 g dostarcza tylko około 30 kcal. Spożywany na surowo, często jako przekąska, składnik sałatek lub smoothie. W kuchni wykorzystuje się także pestki i skórkę – np. do przetworów.
Jest symbolem orzeźwienia i jednym z najchętniej wybieranych owoców w cieplejszych miesiącach.
Jak dobrze wybrać arbuza? O tym pamiętaj
Jak zaznaczają eksperci, po samym wyglądzie arbuza można już stwierdzić, jaki będzie miał smak. Dlatego warto pamiętać o kilku ważnych rzeczach w kontekście jego budowy.
- Podłużny kształt oznacza, że ten arbuz może być bardziej wodnisty zarówno w konsystencji, jak i smaku. Jeżeli chcecie uzupełnić ten płyn, to dobry pomysł.
- Okrągły arbuz oznacza mocno słodkawy smak.
- Plama na arbuzie - staramy wybierać się te bardziej żółtawe niż białe. Te pierwsze będą po prostu smaczniejsze i zazwyczaj słodsze.
- Tak samo kwestia siateczki - im większa ona jest, tym słodszy będzie arbuz.
- Ciemny i matowy wygląd oznacza dojrzałego arbuza. Większa szansa na słodycz.
- Jeżeli arbuz błyszczy oznacza, iż jest niedojrzały. Może nie być zbyt słodki.
Trudniej już wybrać arbuza w przypadku rozkrojonych. Wtedy warto zdecydowanie patrzeć na kolor miąższu. Im bardziej czerwony, tym będzie słodszy. Pestki w arbuzie za to nie mają znaczenia. Mogą one przy jedzeniu razem ze środkiem owoce dodatkowy, orzechowy smak. Nie są one szkodliwe dla człowieka.
Czy kraj arbuza ma znaczenie w kontekście smaku?
W Polsce sezon na arbuzy przypada na lato, najczęściej importowane są z południowej Europy oraz Ameryki Południowej. Według danych za 2023 rok, najwięksi eksporterzy arbuzów to:
- Hiszpania,
- Meksyk,
- Maroko,
- Włochy,
- USA.
Popularne jednak są również karaibskie arbuzy, które uchodzą za jedne z lepszych w smaku. Pojawiają się one zazwyczaj na przełomie marca-kwietnia i są sprzedawane do lipca. W większości przypadków to gwarant słodkości i mniejszej liczby pestek. Latem w Polsce dominują arbuzy z Europy Południowej.
Czy jednak kraj pochodzenia ma wpływ na smak arbuza?
- Słodycz arbuza zależy w dużej mierze od pogody – im suche warunki podczas zbioru, tym melon będzie słodszy - wyjaśnia Juan Anciso, profesor i specjalista ds. warzyw z Texas A&M AgriLife Extension Service.
Dlatego tak, kraj pochodzenia wpływa na to, jaki może być smak arbuza. Dlatego w przypadku zakupów owoców, warto stawiać na sezonowość z kraju, z którego jest importowany. Czyli wiosną na arbuzy z Ameryki, a latem i późną jesienią - z basenu Morza Śródziemnego. W przypadku zakupie na ryneczkach, można śmiało poprosić sprzedawcę o przygotowanie małej próbki smakowej i zapytanie o kraj importu.