Arbuzy

i

Autor: AKPA

owoce

Tego nie wiedziałeś o arbuzach. Pamiętaj o tym, a będzie zawsze pyszny i słodki

2025-07-03 13:30

Wakacje 2025 to dosyć gorący czas nie tylko w emocjonujące koncerty czy imprezy miejskie, ale również w temperatury. Od połowy czerwca większość Polski notuje ponad 30 stopni Celsjusza. Sprawia to, że szukamy dodatkowego nawodnienia, a jednym z lepszych owoców do tego jest oczywiście arbuz. Podpowiemy, jak go dobrze wybrać, bo to nie takie proste.

Spis treści

  1. Arbuz to nie tylko woda, ale i witaminy!
  2. Jak dobrze wybrać arbuza? O tym pamiętaj
  3. Czy kraj arbuza ma znaczenie w kontekście smaku?

Arbuz to nie tylko woda, ale i witaminy!

Arbuz to roślina, która ma sporo wspólnego z dynią - pochodzą z jednej wielkiej roślinnej rośliny. Składa się w około 92% z wody, dlatego świetnie nawadnia organizm, szczególnie w upalne dni. Jego miąższ jest zazwyczaj czerwony lub różowy, choć istnieją też odmiany żółte.

Arbuz zawiera:

  • witaminy A, C, z grupy B,
  • a także przeciwutleniacze, w tym likopen, który wspiera zdrowie serca i działa przeciwnowotworowo.

Jest niskokaloryczny – 100 g dostarcza tylko około 30 kcal. Spożywany na surowo, często jako przekąska, składnik sałatek lub smoothie. W kuchni wykorzystuje się także pestki i skórkę – np. do przetworów.

Jest symbolem orzeźwienia i jednym z najchętniej wybieranych owoców w cieplejszych miesiącach.

Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?

Jak dobrze wybrać arbuza? O tym pamiętaj

Jak zaznaczają eksperci, po samym wyglądzie arbuza można już stwierdzić, jaki będzie miał smak. Dlatego warto pamiętać o kilku ważnych rzeczach w kontekście jego budowy.

  1. Podłużny kształt oznacza, że ten arbuz może być bardziej wodnisty zarówno w konsystencji, jak i smaku. Jeżeli chcecie uzupełnić ten płyn, to dobry pomysł.
  2. Okrągły arbuz oznacza mocno słodkawy smak.
  3. Plama na arbuzie - staramy wybierać się te bardziej żółtawe niż białe. Te pierwsze będą po prostu smaczniejsze i zazwyczaj słodsze.
  4. Tak samo kwestia siateczki - im większa ona jest, tym słodszy będzie arbuz.
  5. Ciemny i matowy wygląd oznacza dojrzałego arbuza. Większa szansa na słodycz.
  6. Jeżeli arbuz błyszczy oznacza, iż jest niedojrzały. Może nie być zbyt słodki.

Trudniej już wybrać arbuza w przypadku rozkrojonych. Wtedy warto zdecydowanie patrzeć na kolor miąższu. Im bardziej czerwony, tym będzie słodszy. Pestki w arbuzie za to nie mają znaczenia. Mogą one przy jedzeniu razem ze środkiem owoce dodatkowy, orzechowy smak. Nie są one szkodliwe dla człowieka.

Czy kraj arbuza ma znaczenie w kontekście smaku?

W Polsce sezon na arbuzy przypada na lato, najczęściej importowane są z południowej Europy oraz Ameryki Południowej. Według danych za 2023 rok, najwięksi eksporterzy arbuzów to:

  1. Hiszpania,
  2. Meksyk,
  3. Maroko,
  4. Włochy,
  5. USA.

Popularne jednak są również karaibskie arbuzy, które uchodzą za jedne z lepszych w smaku. Pojawiają się one zazwyczaj na przełomie marca-kwietnia i są sprzedawane do lipca. W większości przypadków to gwarant słodkości i mniejszej liczby pestek. Latem w Polsce dominują arbuzy z Europy Południowej.

Czy jednak kraj pochodzenia ma wpływ na smak arbuza?

- Słodycz arbuza zależy w dużej mierze od pogody – im suche warunki podczas zbioru, tym melon będzie słodszy - wyjaśnia Juan Anciso, profesor i specjalista ds. warzyw z Texas A&M AgriLife Extension Service.

Dlatego tak, kraj pochodzenia wpływa na to, jaki może być smak arbuza. Dlatego w przypadku zakupów owoców, warto stawiać na sezonowość z kraju, z którego jest importowany. Czyli wiosną na arbuzy z Ameryki, a latem i późną jesienią - z basenu Morza Śródziemnego. W przypadku zakupie na ryneczkach, można śmiało poprosić sprzedawcę o przygotowanie małej próbki smakowej i zapytanie o kraj importu.

Quiz. Czy rozpoznasz owoce i warzywa po skórce? 15/20 to świetny wynik!
Pytanie 1 z 20
1. Pierwszy punkt zdobędziecie łatwo. Co to za owoc?
ananas