Czerwony płyn wypływa podczas krojenia mięsa? To nie krew! Odpowiedź was zaskoczy!

2021-11-25 10:03 Joanna Szatecka
Czym jest ten płyn?
Autor: Canva Czym jest ten płyn?

Kupując w sklepie czerwone paczkowane mięso często możemy zauważyć na jego dnie opakowania dziwny czerwony płyn. Pierwszym skojarzeniem, jakie się nasuwa jest stwierdzenie, że to krew, która wyciekła z mięsa, okazuje się, że wcale nie jest to krew! Więc co? Odpowiedź na to znajdziecie w artykule.

Z mięsa ze sklepu nie wycieka krew tylko coś innego...

Jeśli kupujecie paczkowane czerwone mięso, to zapewne nie raz, wyjmując je z pudełka spotkaliście się z dziwnym płynem, który zostaje na dnie pudełka. Ten płyn wbrew pierwszemu skojarzeniu, jakie się pojawia w naszej głowie nie jest krwią.Tym dziwnym czerwonawym płynem jest to mieszanka wody i mioglobiny.

Czym jest mioglobina? Mioglobina to złożone białko globularne biorące udział w magazynowaniu tlenu w mięśniach czerwonych. Warto wspomnieć, że za poznanie struktury tego białka John Ken drew otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii w roku 1962, dzieląc ją z Maxem Perutzem. Czerwony płyn jest uwalniany ze względu na sposób, w jaki mięso zwykle jest przechowywane i transportowane.

Gdy mięso jest chłodzone lub zamrażane, zawarta w nim woda zmienia się w kryształki lodu, które rozcinają komórki mięśniowe. Kiedy mięso zostaje rozmrożone, woda wycieka z niego z odrobiną mioglobiny. Mioglobina znajduje się w mięśniach praktycznie wszystkich ssaków. Mioglobina jest białkiem, które wiąże się z żelazem i tlenem, więc podobnie jak krew posiada krwistoczerwoną barwę, chociaż nią nie jest.

Masz dla nas ciekawy temat lub jesteś świadkiem wyjątkowego zdarzenia? Napisz do nas na adres online@grupazpr.pl. Czekamy na zdjęcia, filmy i newsy z Waszej okolicy!

Jarmark Bożonarodzeniowy w Gdańsku